Kansainvälisyyttä koulutyössä


Sirkka Larivaara

Kansainvälistyminen on yksi aikamme haasteista. Kansainvälistymistä vaaditaan yhteiskunnan kaikilta tahoilta, myös kouluilta. Koulut voivat kuitenkin itse antaa tälle käsitteelle sisällön. On syytä pohtia, mitä kansainvälisyys meidän koulussamme tarkoittaa ja miten juuri me kansainvälistymme. Oulun normaalikoulu on yksi maamme n. 50 Unesco-koulusta. Unesco-koulut ovat sitoutuneet toteuttamaan opetussuunnitelmassaan Unescon periaatteita, joista tärkeimpiä ovat kasvattaminen rauhaan, suvaitsevaisuuteen, tasa-arvoon ja vastuuseen ympäristöstä sekä kulttuuriperinnön säilyttämiseen. Näille periaatteille rakentuu arkipäivän kansainvälisyyskasvatus myös Oulun normaalikoulun yläasteella ja lukiossa, unohtamatta kuitenkaan ajankohtaisia pyrkimyksiä kuten esimerkiksi eurooppalaista yhteistyötä. Tämä näkyy sekä koulun kurssitarjonnassa että muussa työssä.


Vieraita ja opintomatkoja

Koulussamme on jo perinteitä oppilasvaihtona tapahtuvasta yhteistyöstä Saksaan useammankin koulun kanssa. Lokakuussa 1997 viime vuoden Eurooppa-kurssilaiset saivat n. 20 vierasta Leverkusenista ja yläasteen 9 C luokka teki vastavierailun viimekeväisten Bielefeldin Laborschulen vieraidensa luokse. Ystävyys syveni molemmin puolin ja meidän oppilaillamme Saksan tuntemus kasvoi. Yksityiskodissa asuminen ja tavallisessa perheessä eläminen ovat erinomaisia kokemuksia nuoren ihmisen elämässä. Bielefeldin Laborschulen kanssa Comenius-yhteistyö jatkuu vielä tämän vuoden ja toukokuussa saamme uudet vieraat Ouluun. Lukion Irish Studies kurssilaiset ovat olleet sähköpostitse yhteydessä Mount Anville Secondary Schoolin oppilaisiin ja vierailevat toukokuussa opintomatkallaan siellä. Lukion Från vikingar till Victoria kurssilaisia kävi kolmen päivän opintomatkalla Upsalassa ja Tukholmassa tammikuussa.


Kummien toimintaa ja avustuksia

Lukuvuonna 1997-1998 olemme jatkaneet jo kolmatta vuotta yhteistyötä Tarton Maarja Koolin harjaantumiskoulun kanssa. Meiltä oli neljä 9. luokan oppilasta viikon mittaisella työelämään tutustumisjaksolla Tartossa. Samalla matkalla veimme koulumme kansainvälisyysryhmän lahjoituksena 3000 mk käytettäväksi koulun fysioterapeuttisten laitteiden täydentämiseen. Neljälle Virossa olleelle oppilaalle ja yhdelle opettajalle tämä jakso merkitsi uuteen kulttuuriympäristöön tutustumisen lisäksi puhuttelevaa kokemusta vammaisten lasten arkipäivässä. Tätä TET:in työmuotoa on tarkoitus jatkaa edelleen ja etsiä siihen lisää ulottuvuuksia esimerkiksi saamalla yhteyttä johonkin tartolaiseen yläastetta vastaavaan kouluun.

Muita aikaisempia kummikouluja ei tänä vuonna ole tuettu. Kummitoiminnassa on yritetty hakeutua toiminnalliseen ja henkilökohtaisempaan suuntaan, mikä toteutui Suomi 80 tapahtumapäivien ohjelmassa. Yhdeksännen luokan tekstiilityön ryhmien oppilaat valmistivat Punaisen Ristin kaavoilla vaatteita lapsille, ja ne toimitettiin Tansaniaan paikallisten terveydenhoitajien valitsemille vähävaraisille lapsille Iteten ja Lupatan kylässä erään koulumme opettajan matkan yhteydessä. Kehitysmaiden ja erityisesti Afrikan hädänalaisten auttaminen tuli tutuksi 8. luokkien oppilaille ja muutamille 7. ja 9. luokan ryhmille sekä opettajille, kun Rauhankasvatusinstituutin entinen pääsihteeri Helena Kekkonen esitteli avustuskohteita koululla 27.1. Hänen vierailunsa antoi opettajille virikkeen sitoutua omana ryhmänä Etelä-Afrikan katulasten koulutusprojektin tukemiseen vuoden ajan. Myös oppilaat ovat olleet kiinnostuneita samantapaisten kummiryhmien perustamisesta ensi syksystä lähtien. Helena Kekkonen on lupautunut auttamaan näiden ryhmien käynnistämisessä. Oppilaat ovat jo aloittaneet kirjeenvaihdon Namibiaan.


Maailmankansalaisia

Oleellinen osa Unesco-koulu toimintaa meillä on maailmankansalaisen tutkinto. Tänä vuonna 18 kahdeksasluokkalaista suorittaa tätä tutkintoa. Oman opettajan lisäksi he ovat saaneet ohjausta Kasvatustieteellisen tiedekunnan monikulttuurisuuden opiskelijoilta. Marraskuussa 97 oppilaat ja ohjaajat olivat leirikoulussa Hailuodossa. Mukana oli myös Jussi Honkanen YK-liitosta. Tämän ryhmän ensimmäiset työt valmistuvat kevään kuluessa.


Aasian aika ja ihmisoikeuksien juhlavuosi

YK-liitto järjestää Oulussa keväällä 1998 suuren Aasian aika tapahtumasarjan, jonka ohjelmassa on monenlaista tarjontaa myös kouluille. Jari Kivistö ulkoministeriön kehitysyhteistyöosastolta oli 18.3. koululla kertomassa tapahtumasta. Koulumme 8. luokat sekä muutamat ryhmät 7. ja 9. luokalta ja lukiosta osallistuvat teemaan opiskeluprojekteissaan ja tutustumalla eri näyttelyihin viikolla 20.

Vuosi 1998 on YK:n ihmisoikeuksien juhlavuosi. Lukiossa toteutetaan 12.5. ihmisoikeuksien teemapäivä, johon koko lukio osallistuu. Päivän ohjelmassa on asiantuntijoiden alustuksia, diaesityksiä Aasian maista, monikulttuurinen kahvila ja lopuksi työpajatyöskentelyä.


Kansainvälisiä opettajia

Koulumme onnistui saamaan syyslukukaudeksi 1997 EU:n Lingua C-ohjelmassa syntyperäisen englanninkielisen David Millardin "apulaisopettajaksi". Hän oli mukana englannin tunneilla ja piti keskustelutuokioita oppilaille rinnakkaisopetuksena. Näin oppilaat saivat harjoitella puhumisen taitoa ja syventää myös tietojaan Englannin ja Irlannin oloista. Myös opettajat saivat häneltä apua oppimateriaalin valmistelussa (erityisesti kaksikielisen opetuksen ryhmälle 7 B) sekä saattoivat parantaa englannin taitoaan keskusteluissa. Kotiin palattuaan David on muistanut meitä kirjeellä, jonka kaikki voivat lukea norssipressistä.

Tänäkin vuonna koulussamme on ollut harjoittelemassa ulkomaalaisia opiskelijoita: neljä opiskelijaa Itävallasta saksan opetuksessa ja yksi venäläinen englannin opetuksessa.

Kansainvälisyysryhmän opettajille tekemän kyselyn perusteella kiinnostusta entisten yhteistyökumppaneiden lisäksi on ainakin muiden Pohjoismaiden, Baltian maiden, Unkarin ja Itä- ja Etelä-Euroopan suuntaan. Ensi vuonna siis on odotettavissa uusia tuulia kansainvälisyyteen.


Paluu edelliselle sivulle