OULUN NORSSIN ALUMNIPÄIVÄ 16. toukokuuta 2025
OHJELMA JA ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittautuminen ohjelman ja henkilöesiintyjien jälkeen.
Ilmoittautuminen perjantaihin 9. toukokuuta 2025 mennessä.
ALUMNIPÄIVÄN TAUSTAA
Ruotsin valtakunnan pohjoisimman koulun perilliset
Oulun normaalikoulu jatkaa nykyään vuonna 1609 perustetun Oulun pedagogion ja vuonna 1682 Oulun triviaalikouluksi muuttuneen sekä näiden seuraajakoulujen toimintaa ja perintöä. Koulun nimi on vaihtunut monta kertaa yli 400 vuoden aikana. Oulun normaalikoulu on Oulun yliopiston harjoittelukoulu. Opettajankoulutustehtävä näkyy koulussa alakoulusta abiturienteille asti. Oulun normaalilyseo ja Oulun yliopiston opettajanvalmistuslaitoksen harjoituskoulu yhdistyivät Oulun normaalikouluksi vuonna 1974. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta, kun Oulun keskikoulu muuttui Merikosken yhteislyseoksi ja koulu sai takaisin ylioppilastutkinto-oikeuden.
Vuonna 1967 tehtiin päätös Oulun normaalilyseon opettajankokouksessa entisten oppilaiden senioriyhdistyksen perustamisesta. Vuodet ja vuosikymmenet kuluivat, mutta norssilaisuus säilyi. Senioriyhdistys jäi toteutumatta. Yhteensä 57 vuoden jälkeen, hartaasti harkitsevien norssilaisten toive vihdoin toteutuu tänään toisen kerran. Alumnipäivää vietettiin ensimmäisen kerran yhdessä vuonna 2023.
Me kaikki olemme norssilaisia koulun nimestä riippumatta!
Oulun normaalikoulun ja sen edeltäjäkoulujen Oulun normaalilyseon, Merikosken yhteislyseon ja Oulun keskikoulun oppilaat järjestävät entisten oppilaiden alumnitoimintaa yhteistyössä Oulun normaalikoulun kanssa. Alumnitoiminta ja -päivä on tarkoitettu jokaiselle entiselle oppilaalle, vaikka koulun nimenä ei ole ollut Norssi. Alumnipäivään voivat osallistuvat myös koulun entiset opettajat riippumatta kouluasteesta tai sen nimestä.
Alumnipäivää viettävät seuraavat Oulun normaalikoulun sekä sen edeltäjäkoulujen entiset oppilaat, opettajat ja henkilökunta seuraavista kouluista:
- Oulun suomalainen keskikoulu (1915-1936)
- Oulun keskikoulu (1936-1955)
- Merikosken yhteislyseo (1955-1960)
- Oulun normaalilyseo (1960-1974)
- Väliaikaisen opettajakorkeakoulun harjoitusluokat (1953-1959)
- Oulun yliopiston harjoituskoulu (1959-1974)
- Oulun normaalikoulu (1974-)
Koulun alumnit, entiset opettajat ja henkilökunta kokoontuvat alumnipäivänä Oulun normaalikoululle koulun aiemman oppilaan, senaattori J. V. Snellmanin päivän 12.5. tienoilla.
Perinteet jatkuvat koulussa. Nykyoppilaat, lukiolaiset, opettajat ja henkilökunta viettävät Norssinpäivää toukokuun aikana.
ALUMNIPÄIVÄN OHJELMA
Oulun normaalikoulun alumnipäivä perjantaina 16. toukokuuta 2025
Kaitoväylä 7, (perusaste 7-9), Linnanmaa ja Ympäristötietotalo, Paavo Havaksentie 3 (lukio)
Ilmoittautuminen ohjelman ja henkilöesiintyjien jälkeen
OHJELMA
10.00-11.00 | Oulun normaalikoulun historianäyttelyyn ja Tiilinorssiin tutustuminen, Kaitoväylä 7 |
Oulun normaalikoulun yläkoulu, Tiilinorssi, Kaitoväylä 7 | |
11.00-12.00 | Alumnipäivän avaus Avaussanat Sari Ahola, KT, johtava rehtori Alumnien puheenvuoro Suvi Lindén, FM, yo 1982 Vuoden 2025 Norssin Alumni |
Oulun ammattikorkeakoulu, Pentti Kaiteran katu 1 | |
12.00-12.45 | Lounas, Ravintola Mara |
Oulun normaalikoulun lukio, Ympäristötietotalo, Paavo Havaksen tie 3, lukion 1. kerroksen ala-aulatilat | |
13.00-13.30 | Yhteinen välitunti, Alumnit ja Norssin
lukiolaiset: Norssilaisen elämää ennen ja nyt Alumnien ja lukiolaisten yhteiskuva Lukioon tutustumista |
Alumnipäivän esitykset, Oulun normaalikoulun lukio, IT 116 | |
13.30-14.15 | Matti Vuoria, VT, yo 1970 |
14.15-15.00 | Leila Risteli, LKT, EL, FM, dosentti
(lääketieteellinen biokemia; kliininen kemia), yo 1971
Kahvitauko |
15.30-16.15 | Ilpo Tolonen YTM, hallitusammattilainen, yo 1985 |
16.15-16.30 | Vapaa sana Päätössanat Pasi Hieta, FM, lukion rehtori |
Oulun normaalikoulu tarjoaa päivän aikana ohjelmassa mainitun ruokailun ja kahvitarjoilun.
Ohjelman jälkeen on mahdollisuus järjestää luokkakokoontumisia.
Ohjelmamuutokset
Alumnipäivän ohjelma voi hieman muuttua ja tarkentua ilmoittautumisen jälkeen. Ohjelmaa päivitetään ilmoittautumissivulle. Lopullinen käsiohjelma jaetaan Alumnipäivänä osallistujille.
Liikkuminen ja pysäköinti
Järjestäjät toivovat suosimaan julkisia kulkuneuvoja henkilöautojen sijaan tilaisuuteen saapuessa. Tiilinorssin ja Ympäristötietotalon ympäristössä on niukasti henkilöautojen pysäköintitilaa. Oulun normaalikoululle voi tulla monilla bussilinjoilla esimerkiksi lentoasemalta, Oulun keskustasta tai Tuirasta.
Alumnipäivänä on tavanomainen koulupäivä yläkoululla ja lukiossa.
Tervetuloa alumnipäivään perjantaina 16. toukokuuta ja tulevina vuosina!
Oulun normaalikoulu ja alumniaktiivit
ALUMNIPÄIVÄN ESIINTYJÄT:
Suvi Lindén:
Filosofian maisteri Oulun yliopisto, tietojenkäsittelytiede
Nokelan kansakoulusta Oulun normaalilyseoon oppikoulun ensimmäiselle luokalle vuonna 1973. Seuraavana vuonna oppikoulut muuttuivat Oulussa peruskouluksi ja koulun nimi muuttui Oulun normaalikouluksi. Yhdeksännen luokan jälkeen vuosi vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Ylioppilas Oulun normaalikoulun lukiosta vuonna 1982.
Italian au pair-vuoden jälkeen opiskellut Oulun yliopistossa luonnontieteellisessä tiedekunnassa tietojenkäsittelytiede pääaineena.
Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin syttyi jo Norssissa. Vuonna 1985 poliittinen ura alkoi kunnallispolitiikassa. Ensimmäinen valinta eduskuntaan kansanedustajaksi vuonna 1995. Kulttuuriministeri vuosina 1999-2002 ja viestintäministeri vuosina 2007-2011. Eduskuntavuosia kertyi yhteensä 16 vuotta.
Kutsu YK:n laajakaistakomissioon ja myöhemmin sen erityislähettilääksi kiteyttivät tietoliikenneverkkojen merkityksen kehittyville maille. Digitalisaatio ja teknologia ovat kuuluneet tiiviisti arjen agendalla monilla eri areenoilla.
Matti Vuoria:
Oikeustieteen kandidaatti (OTK) Turun yliopistosta 1977 ja humanististen tieteiden kandidaatti (HuK) Oulun yliopistosta 1974. Varatuomari vuonna 1978.
Oulun Norssin (Oulun normaalilyseon) oppilaana matematiikkalinjalla luokilla 5-8 vuosina 1966-1970. Oulun normaalilyseon Teinikunnan puheenjohtaja. Ylioppilas Oulun normaalilyseosta vuonna 1970.
Varusmiespalveluksen kotikaupungissa Pohjanmaan Tykistörykmentissä. RUK:n jälkeen kouluttajakokelas Haminassa.
Asui Oulussa vuoden jakson 1977-1978 istuessaan käräjät Muhoksen tuomiokunnassa tuomiopiirinään Muhos, Utajärvi, Vaala, Pulkkila, Piippola, Pyhäntä ja Kestilä.
Työuran ensimmäiset 20 vuotta valtionhallinnossa. Kauppa- ja teollisuusministeriössä työt alkoivat nuoremman hallitussihteerin virassa 1982. KTM:n kansliapäällikön virasta talouselämän tehtäviin vuonna 1998. Fortum Oyj:n hallituksen puheenjohtajana vuosina 1998-2003. Työeläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja vuosina 2004-2013.
Leila Risteli (Markkola):
LKT, EL, FM, dosentti, (lääketieteellinen biokemia; kliininen kemia)
Oulun normaalilyseosa syksystä 1963 alkaen. Ylioppilas Oulun normaalilyseosta vuonna 1971.
Pääosan työurasta on keskittynyt Ouluun. Siinä ovat painottuneett kaksi erilaista kokonaisuutta: toisaalta tieteellinen tutkimus ja sitä palvelevien tukitoimien kehittäminen yliopistoon ja toisaalta toimiminen lääkärinä sairaalalaboratoriossa. Tutkimustyön tavoitteina ovat olleet kehittää uusia, käyttökelpoisia laboratoriotutkimuksia ihmisen kollageeniaineenvaihdunnan mittaamiseen; tämä aihepiiri yhdisti perusbiokemian laboratoriolääketieteeseen. Tieteellisten julkaisujen ja ohjattujen väitöskirjojen lisäksi työn tuloksina on ollut myös kaupallistettuja diagnostiikkatuotteita.
Leila Risteli on saanut Oulun Norssista myöhempää elämää varten kestävän pohjan sekä luonnon- että humanistisiin tieteisiin, vieraita kieliä unohtamatta. Kaikkia näitä hän on elämässään tarvinnut ja käyttänyt.
Ilpo Tolonen:
Hallitusammattilainen, YTM, M.Sc (econ.), HHJ-PJ
Norssissa, Oulun normaalikoulussa, Ilpo opiskeli sekä yläasteen että lukion ja kirjoitti ylioppilaaksi 1985.
Ilpo Tolonen toimii nykyisin hallitusammattilaisena terveydenhuolto- ja lääkealan yrityksissä.
Ilpolla on lähes 20 vuoden kokemus toimitusjohtajan tehtävistä kansainvälisessä lääketeollisuudessa ja yksityisessä terveydenhuollossa sekä luottamustehtävistä useista yrityksistä ja yhdistyksistä hallitusten puheenjohtajana tai jäsenenä. Hän on aina ollut kiinnostunut lisäämään ulkomaisia investointeja Suomeen ja auttamaan suomalaisia yrityksiä ulkomaille ja hänet tunnetaankin näiden toimialojen aktiivisena edustajana Suomessa.
Ilpo toimi yksityisen Docrates Syöpäsairaalan toimitusjohtajana toukokuusta 2017 helmikuulle 2025, jolloin siitä tuli osa Mehiläinen konsernia. Tätä ennen hänellä oli useita eri tehtäviä MSD-lääkeyhtiössä Suomessa, Yhdysvalloissa ja Baltiassa vuodesta 1991 alkaen, jolloin hän valmistui Oulun ylipiston taloustieteiden opinnoista.
Elämään kuuluu myös pitää Oulun puolta pääkaupunkiseudulla. Ilpo kuuluu Rössypottuseuran hallitukseen ja oli sen hallituksen puheenjohtaja edellisellä toimikaudella.
ILMOITTAUTUMINEN ALUMNIPÄIVÄÄN:
Ilmoittautuminen perjantaihin 9. toukokuuta 2025 mennessä
Yhteystiedot: